top of page
  • Obrázek autorajsemtadyteď

O CESTĚ, ÚČELU A ZDRAVÍ

Aktualizováno: 11. 4. 2020

Moto: "Putování tě uzdraví"

(M.Nevrlý - Karpatské hry - Hra na diamantové zdraví)



Spousta lidí dnes cestuje. A pokud náhodou četli knihu Karpatské hry, tak tuto poznámku v knize pochopili pouze tělesně. A tak tu máme příliš mnoho obsedantních (s nutkavou potřebou) turistů, kteří "musí vidět" všechny země, všechny moře, všechny hory, hrady, zámky, zábavní parky, máme tu příliš mnoho dovolenkových "cestovatelů". Příliš mnoho pestrobarevných cyklistů slepě hltá kilometry po cestách necestách, nevnímají, s cestou nesouzní, ale vystaví je na facebooku a instagramu - s vnitřním nutkavým pocitem, že "výletování a jeho zveřejňování je IN" a "čím dražší funkční oblečení, tím lépe pro cestu". A tak se pak zlobíme na pláži přeplněné stejně znuděnými lidmi, vysíleni tupě posloucháme výklady průvodců na hradech, s horským kolem v pestrobarevném trikotu na lesní cestě řešíme pracovní problémy a co si zítra koupíme na sebe.


Putování však má prioritně svůj duchovní rozměr. Pokud to opominu, mám z cesty smíšené pocity, jako když sním dort od pejska a kočičky (ti tam také chtěli všechno všecičko dát, aby to chutnalo).. MOJE PUTOVÁNÍ může vypadat i jinak. Mohu být "jen" na cestě knihou - cestě čtenáře, jejímž cílem je získat hlubší potěšení čtením knihy. Těšit se ze slov, myšlenek. Mohu putovat bezcílně po prašné cestě za domem, za městem, kde jiného člověka nepotkám, vnímat maličkosti, zpěv ptáků, šum listí, padající kapky ze stromů. Mohu vnímat, že i ze zcela protikladných věcí může plynout radost, z horka i zimy, hor i roviny, života i smrti. "Putování tě uzdraví", ne útěk z práce na dovolenou, ne sdílení zážitků na sítích, ne samotný cíl, ne hory, ne jezera, ne moře, ne opakování cesty někoho jiného, ne peníze, ne nové out-door vybavení ve městě a horské kolo u Kolína, ale vlastní originální putování duše, které následně vyplave navenek jako zdraví duševní i fyzické. Ke skutečnému putování nepotřebuješ nic. K ozdravnému putování nepotřebuješ peníze, nepotřebuješ druhé lidi ani jejich plány či schválení a obdiv, nepotřebuješ k němu značkové oblečení a boty, nepotřebuješ k němu složité průvodce ani mapy Googlu. Ty nejlepší věci lze získat zdarma nebo téměř zdarma, jsou snadno dostupné. A také důležitější než všechno poznat a všude strčit nos je zachovat si ve své duši kousek tajemství, zachovat si něco nepoznaného... Radost skočí při putování do našeho srdce zcela "nečekaně"


Poznámka: i psychologům je znám fakt, že mít účel (někam směřovat, putovat) dokáže uzdravit unavené a duševně nemocné. Co je používáno, to je budováno. Nepoužívejme sval, a zanikne. Nepoužívejme mozek, zhloupneme. Nepoužívejme a nesyťme svou duši, a ztratíme smysl existence a života.



43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

O STRACHU

bottom of page